Facebook Náš Facebook

Dávate prednosť len surovej strave? Zapnite sporák, váš mozog potrebuje aj tú varenú

Varenie

sxc.hu

Existujú skupiny ľudí, ktorí vyznávajú len surovú stravu. Brazílski vedci však tvrdia opak a síce, že mozog človeka potrebuje ku svojej správnej činnosti aj varenú stravu. Kde je teda pravda? Odborníci sa dokonca oháňajú našimi dejinami, podľa ktorých začal mať človek výhodu oproti zvieratám práve v tej chvíli, keď začal konzumovať varenú stravu.

Deväť hodín denne – presne toľko času by nám podľa vedcov trvalo, kým by sme každý deň našli dostatočné množstvo stravy, potrebnej na to, aby sme sa nasýtili. Resp. toľko času z dňa museli venovať zháňaniu potravy naši predkovia, ktorí ešte nepoznali oheň a prácu s ním. Podmanenie si ohňa teda znamenalo okrem iného aj úsporu času.

Väčší mozog vďaka vareniu

Výskum brazílskych vedcov hovorí o tom, že práve ovládnutie ohňa a začiatok prijímania tepelne upravenej stravy bolo tým momentom, ktorý nám umožnil, aby sme získali väčšie a vyvinutejšie mozgy. Vďačíme tomu vraj za to, že v dôsledku tepelnej úpravy pokrmov získava náš mozog z potravy viac kalórií, čo nám prinieslo takpovediac evolučnú výhodu oproti zvieratám.


Mohlo by vás zaujímať: Mozog fascinuje ľudstvo už stáročia: Tieto fakty ste o ňom možno vôbec netušili!


Mozog vyžaduje veľa energie

Štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise PNAS tvrdí, že aj keď mozog váži len dve percentá z celkovej váhy tela, vyžaduje si až pätinu získanej, resp. prijatej energie. Je preto ťažké, ba niekedy až nemožné prijať dostatočné množstvo energie z dlhodobej konzumácie výlučne surovej stravy. Najvhodnejšou formou stravovania je striedať dostatok teplej, ako aj studenej stravy vo forme ovocia a zeleniny.

Opice sa nám nevyrovnajú

A môže za to podľa týchto štúdií práve odlišný spôsob stravovania. „Prečo nie sú najväčšie primáty obdarené väčšími mozgami?“ pýta sa veľavravne podľa britského denníka Guardian,  Suzana Herculano-Houelová z univerzity v Riu de Janeiro. Dáva tak do súvislosti vývin mozgu veľkých opíc a ich konzumácie výlučne surovej stravy vo voľnej prírode a vývin mozgu človeka v súvislosti s prijímaním varených pokrmov.

Odborníci to predpokladali už v dávno

Vedci nad touto alternatívou uvažovali už v minulosti, no potvrdilo sa to až teraz. V predošlých rokoch sa totiž predpokladalo, že za rozvojom mozgu stojí najmä používanie nástrojov u prvých ľudí. Niektorí vedci dokonca uvažujú o tom, že tento objav môže byť kľúčovým v dejinách ľudstva.


Mohlo by vás zaujímať: Surová strava: Zaručí vám lepší život?


Výhody varenej stravy

  • lepšia stráviteľnosť,
  • niektoré druhy ovocia a zeleniny sú po uvarení ešte zdravšie,
  • väčšia výživová pestrosť,
  • vhodná aj pre deti, starých ľudí,
  • vhodná pre ľudí s tráviacimi problémami.

Nevýhody varenej stravy

  • zničenie niektorých vitamínov a minerálov,
  • spotreba energie,
  • náročnejšia príprava,
  • znižuje sa podiel vody v ovocí a zelenine,
  • vitamíny a živiny sa pri dlhom varení odparujú a znižuje sa tak ich množstvo.

Čo si myslíte o diétach založených na príjme surovej stravy? Pomohli vám? Napíšte svoje poznatky ostatným čitateľom v našej diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame