Ako veľa ľudí, aj ja sa snažím vyhýbať cukru. Nikto si ale občas neodpustí nejakú maškrtu. Vločkový koláč upečiem vždy, keď dostanem chuť na sladké. Úspech zoťal aj pri návštevách a pár krát zažiaril aj na narodeninovej oslave Koláč je veľmi jednoduchý, sladký tak akurát a ukýva náplň z domáceho žervé a šťavnatého ovocia. Vločkový koláč si môžete dať pokojne aj na raňajky. Zasýti a neublíži postave.
Budeme potrebovať:
- 400 g gréckeho jogurtu
- 150 ml kyslej smotany
- 150 g obľúbených vločiek
- 120 g špaldovej polohrubej múky
- 100 g brezového cukru
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžičku mletej škorice
- 50 g nasekaných orechov
- 80 g masla
- 1 zrelý banán
- 500 g lesného ovocia
- 1 lyžičku jablčného pektínu
- 3 lyžice trstinového cukru
- kôru z jedného citróna
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Koláč, ktorý sa rozplýva ako obláčik: Radšej ho upečte rovno z dvojitej dávky
Postup:

1. Urobiť domáci krémový syr tipu žervé je veľmi jednoduché. Avšak musíme naň myslieť deň pred pečením. V miske zmiešame jogurt s kyslou smotanou a vylejeme na sitko, vystlané plátnom. Pod sitko nezabudneme dať misku na zachytenie tekutiny. Konce plátna spojíme, poriadne zakrútime, spevníme gumičkou a zaťažíme. Dáme do chladničky aspoň na 24 hodín.

2. Keď máme žervé, pustíme sa do pečenia. Vločky premiešame s múkou, brezovým cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a orechmi. Zmes spojíme zmäknutým maslom a popučeným banánom. Vznikne nám tuhšie lepivé cesto.

3. Dve tretiny cesta natlačíme rukami do formy, vystlanej papierom na pečenie a dáme na 20 minút do rúry, vyhriatej na 170 °C.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Ľahký koláčik po obede, alebo aj na raňajky: Ak máte doma banány, stavte na tento recept!

4. Medzitým pripravíme ovocnú náplň. Ovocie podlejeme trochou vody, privedieme k varu a pridáme jablčný pektín. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

5. Z chladničky vytiahneme náš syrový balíček, žervé vyklopíme do misky, vymiešame s trstinovým cukrom a citrónovou kôrou.

6. Na vychladnutý korpus rozotrieme žervé a rovnomerne navrstvíme ovocie.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dozreli vám ríbezle? Svieži koláčik s tvarohom a pudingom rozvonia celú kuchyňu!

7. Vrch koláča zakryjeme zvyšným cestom. Opäť zapojíme ruky. Cesto jednoducho rozmrvíme a jemne popritláčame. Pečieme ďalších 20 minút.

8. Upečený vločkový koláč necháme vychladnúť, nakrájame a vychutnáme si ho sami alebo s rodinou.
Zdieľať na