Facebook Náš Facebook

FOTORECEPT Dokonalý tip na víkendový koláčik: Žiadna biela múka ani cukor – rodina, známi aj susedia ho budú milovať!

Čerešňový koláč

Vločkový koláč bude sladkou bodkou po obede (Zdroj: GettyImages)

Ako veľa ľudí, aj ja sa snažím vyhýbať cukru. Nikto si ale občas neodpustí nejakú maškrtu. Vločkový koláč upečiem vždy, keď dostanem chuť na sladké. Úspech zoťal aj pri návštevách a pár krát zažiaril aj na narodeninovej oslave Koláč je veľmi jednoduchý, sladký tak akurát a ukýva náplň z domáceho žervé a šťavnatého ovocia. Vločkový koláč si môžete dať pokojne aj na raňajky. Zasýti a neublíži postave.

Budeme potrebovať:

  • 400 g gréckeho jogurtu
  • 150 ml kyslej smotany
  • 150 g obľúbených vločiek
  • 120 g špaldovej polohrubej múky
  • 100 g brezového cukru
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 50 g nasekaných orechov
  • 80 g masla
  • 1 zrelý banán
  • 500 g lesného ovocia
  • 1 lyžičku jablčného pektínu
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • kôru z jedného citróna

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Koláč, ktorý sa rozplýva ako obláčik: Radšej ho upečte rovno z dvojitej dávky


Postup:

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Urobiť domáci krémový syr tipu žervé je veľmi jednoduché. Avšak musíme naň myslieť deň pred pečením. V miske zmiešame jogurt s kyslou smotanou a vylejeme na sitko, vystlané plátnom. Pod sitko nezabudneme dať misku na zachytenie tekutiny. Konce plátna spojíme, poriadne zakrútime, spevníme gumičkou a zaťažíme. Dáme do chladničky aspoň na 24 hodín.

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Keď máme žervé, pustíme sa do pečenia. Vločky premiešame s múkou, brezovým cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a orechmi. Zmes spojíme zmäknutým maslom a popučeným banánom. Vznikne nám tuhšie lepivé cesto.

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Dve tretiny cesta natlačíme rukami do formy, vystlanej papierom na pečenie a dáme na 20 minút do rúry, vyhriatej na 170 °C.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Ľahký koláčik po obede, alebo aj na raňajky: Ak máte doma banány, stavte na tento recept!


Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Medzitým pripravíme ovocnú náplň. Ovocie podlejeme trochou vody, privedieme k varu a pridáme jablčný pektín. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Z chladničky vytiahneme náš syrový balíček, žervé vyklopíme do misky, vymiešame s trstinovým cukrom a citrónovou kôrou.

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Na vychladnutý korpus rozotrieme žervé a rovnomerne navrstvíme ovocie.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dozreli vám ríbezle? Svieži koláčik s tvarohom a pudingom rozvonia celú kuchyňu!


Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

7. Vrch koláča zakryjeme zvyšným cestom. Opäť zapojíme ruky. Cesto jednoducho rozmrvíme a jemne popritláčame. Pečieme ďalších 20 minút.

Vločkový koláč, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

8. Upečený vločkový koláč necháme vychladnúť, nakrájame a vychutnáme si ho sami alebo s rodinou.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame