Hydinové mäso je v slovenských domácnostiach mimoriadne obľúbené, pretože je cenovo dostupné a nevyžaduje zdĺhavú tepelnú úpravu. Ak vás však klasické rezne už nudia, vyskúšajte tak trochu netradičnú verziu v podobe lahodných malých placiek. Výhodou je, že zmes si môžete namiešať už deň vopred podľa vlastných chuťových buniek a tesne pred obedom či večerou placičky už „len“ vypražiť. Uprednostnite mäso z domáceho chovu a zaručene zožnete obrovskú pochvalu nielen od stravníkov u vás doma, ale aj od návštevy.
Suroviny potrebné na prípravu:
- 600g kuracích alebo morčacích pŕs (toto množstvo by malo vystačiť na 4 porcie)
- 1 väčšia cibuľa
- 3 – 4 veľké vajíčka
- 4 – 5 lyžíc zemiakového škrobu (Solamyl)
- 3 strúčiky cesnaku
- grilovacie korenie
- mleté čierne korenie
- 2 – 3 lyžice kečupu (môže byť jemný alebo pikantný podľa vlastnej chuti)
- 1 lyžicu kremžskej horčice
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžicu worchesterovej omáčky
- štipku čili korenia alebo kopcovitú lyžičku domácej pikantnej čili pasty
Postup prípravy
![]() |
Kuracie mäso si nakrájame na menšie kocky, aby sa dobre prepieklo. Pri príprave tohto receptu bolo použité morčacie mäso z domáceho chovu. |
![]() |
Ku kuraciemu mäsu pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a dobre zamiešame. Je dôležité nakrájať cibuľu čo najjemnejšie, pretože sa zvykne na panvici rýchlo pripekať. |
![]() |
K zmesi pridáme 3 – 4 veľké vajíčka z domáceho chovu na podstieľke. Počet závisí od toho, koľko máte mäsa a aké veľké sú vaše vajíčka. Tie z domáceho chovu bývajú častokrát väčšie ako veľkosť L z obchodu. |
![]() |
Vajíčka zasypeme zemiakovým škrobom a dobre zamiešame, aby nám vznikla homogénna zmes vhodná na vyprážanie. Vznikol nám základ, ktorý si môžeme dochutiť nasledovnými ingredienciami, ich množstvo závisí na vás. |
| Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zapekané bravčové karé: Šťavnatá pikantná dobrota zachutí aj vám | |
![]() |
Základom je grilovacie korenie, ktorým nemusíme šetriť. Môžeme použiť aj 2 čajové lyžičky. |
![]() |
K zmesi postupne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, horčicu, kečup, sójovú a worchesterovu omáčku, mleté čierne korenie a pikantnú čili pastu. Sójová omáčka aj grilovacie korenie je dosť slané, preto s dosáľaním opatrne. Množstvo ingrediencií si môžete upraviť podľa seba, ale dbajte o to, aby zmes nebola príliš riedka. |
![]() |
Po zmiešaní všetkých surovín nám vznikne takáto zmes. Tú minimálne na jednu noc necháme odležať a marinovať v chladničke, môžeme ju tam ponechať aj 24 hodín. |
| Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Zapečené kura: Výborný obed aj pre kuchárov – začiatočníkov | |
![]() |
Na rozpálenom oleji malou naberačkou formujeme menšie placičky, aby sa nám dobre otáčali a nerozpadávali. Vyprážame dozlatista z každej strany približne tri minúty.
Tip: Ak máte dobrú teflónovú panvicu, môžete do zmesi pridať 4 lyžice oleja a placičky vyprážať na suchej panvici. |
![]() |
Ak vyprážete na oleji, urobte niečo pre svoje zdravie – prebytočný olej nechajte vsiaknuť do servítky. |
| Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Limetkovo-citrónové muffiny: Doprajte si maškrtu a osvieženie v jednom! | |
![]() |
Ak sa vám zdá, že mäso ešte nie je poriadne prepečené a mäkké, žiaden problém. Placičky naukladajte do pekáča a vložte ich do vyhriatej rúry, aby sa tepelne doupravovali. Ide o klasický postup najmä v prípade, že máte veľmi kvalitné mäso od domáce chovateľa. |
![]() |
Placičky sú výborné so zemiakovou kašou, no môžete ich vyskúšať aj so zemiakovo-kápiovým šalátom – pochvala vás neminie. V lete si doprajte ľahký šalát z uhorky, v zime ho môžete nahradiť nakladanými uhorkami, baraními rohmi či zaváranou kápiou. Dobrú chuť! |











Zdieľať na