Facebook Náš Facebook

Recept na dnes: Ťahaný slivkový koláč tak jednoduchý, že budete piecť jeden plech za druhým

slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč zmizne z plechu ani sa nenazdáte (Zdroj: Lucia)

Kysnutý slivkový koláč je tradičnou pochúťkou, ktorá zaručene rozvonia celý dom. Isto nám dáte za pravdu, že mäkké cesto v spojení so sviežou kyslosťou sliviek a sladkou chrumkavou posýpkou spolu vytvárajú neodolateľnú kombináciu. Užite si príjemnú jesennú atmosféru a potešte najbližších.

Budeme potrebovať:

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 1 kocka droždia (40 – 42 g)
  • 1 – 1,5 kg sliviek
  • na posýpku: 100 g masla + 100 g hrubej múky +100 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Mlieko v hrnčeku zohrejeme na vlažnú teplotu, pridáme lyžičku cukru a rozrobíme do mlieka droždie. Premiešame a necháme droždie niekoľko minút podkysnúť.
  2. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme vajíčko, olej a vlejeme mlieko s droždím. Dôkladne varechou vymiešame, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 40 minút.
  3. Plech potrieme olejom a preklopíme naň vykysnuté cesto. Na celú plochu plechu ho roztiahneme buď prstami (zľahka cesto posúvame), alebo si pomôžeme silikónovou špachtličkou.
  4. Umyté, prepolené slivky poukladáme rovnomerne “klobúčikom” nadol na cesto.
  5. Prsty použijeme aj na prípravu posýpky. Múku vymiešame s cukrom a zapracujeme maslo. Vznikne posýpka, alebo ak chcete – mrvenička.
  6. Mrveničkou posypeme povrch sliviek. Pre výraznejšiu arómu môžete do posýpky pridať aj škoricový cukor.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
    slivkový koláč
    Dobrú chuť! (Zdroj: Lucia)

    Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame